Μία παράσταση Commedia dell’ arte
Διεθνής συνεργασία των Τσιριτσάντσουλες με το Teatro Le Forche
Σκηνοθεσία: Carlo Formigoni
Διανομή: Giancarlo Luce, Marinos Mouzakis, Salvatore Laghezza, Espedito Chionna, Angelica Schiavone, Cilla Palazzo,Marianna di Muro, Giuseppe Ciciriello
Σκηνοθεσία: Carlo Formigoni
Μάσκες: Renzo Antonello
Μουσική: Giuseppe Ciciriello
Κοστούμια: Lisa Serio
Παραγωγή: Teatro Le Forche
Γλώσσα: Ιταλικά / Ελληνικά / Αγγλικά
Διάρκεια: 90’
Πρώτη παράσταση: 14 Ιουλίου 2007 Cisternino Puglia Ιταλία.
Ακολούθησε περιοδεία στην Ιταλία και τη Γερμανία.
Συμμετοχή στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. (10 Σεπτεμβρίου 2007, Λευκωσία.)
Ο Καπιτάνο, πεινασμένος και κυνηγημένος, πάει στο σπίτι του πλούσιου Πανταλόνε για να ζητήσει κάτι να φάει. Ο Πανταλόνε από παρεξήγηση τον περνάει για στρατηγό και παρακινημένος από την άμετρη φιλοδοξία του, φιλοξενεί τον Καπιτάνο και τον υπηρέτη του Αρλεκίνο στο σπίτι του. Νομίζοντας ότι είναι υψηλόβαθμος προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες που μυρίζουν μεγάλος κέρδος, με το στρατό του Καπιτάνο. Έτσι θα εκτυλιχτούν απολαυστικές καταστάσεις καθώς ο ένας θα προσπαθεί να ξεγελάσει τον άλλον. Η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου όταν η κόρη του Πανταλόνε θα ερωτευτεί τον Καπιτάνο και σιγά σιγά ο ερωτικός πυρετός θα εξαπλωθεί σε αφέντες και υπηρέτες δημιουργώντας απίστευτες παρεξηγήσεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις.
Ξανανεβάζοντας μία παράσταση βασισμένη στους κανόνες της commedia dell’arte (αυτοσχέδιο κείμενο, χρήση μάσκας και διαλέκτου) πρώτα απ’ όλα πρέπει να ερευνήσεις από την αρχή τα μοτίβα που υπήρξαν η βάση αυτής της θεατρικής φόρμας όταν πρωτοεμφανίστηκε, σχεδόν πέντε αιώνες πριν.
Αυτό που μας οδήγησε σ’ αυτήν τη διαδικασία, στην πραγματικότητα, ήταν η ανάγκη για ουσιώδη κοινωνική κριτική:
Στο πρόσωπο του Πανταλόνε βλέπουμε έναν αδίστακτο επιχειρηματία, που τον ενδιαφέρει μόνο το κέρδος, κοντά στα πρότυπα των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της εποχής μας, που δυστυχώς οι συνέπειες των πράξεών τους είναι ασύγκριτα πιο τραγικές απ’ ό,τι θα δούμε σε τούτη την κωμωδία.
Στο πρόσωπο του Καπιτάνο αναγνωρίζουμε τον «διαπλεκώμενο» που συναντάμε στα μεγάλα σκάνδαλα που διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Σε αντίθεση με αυτούς τους χαρακτήρες βρίσκουμε τους «φουκαράδες» Αρλεκίνο και Πουλτσινέλλα που είναι πρόσφυγες στην πόλη ψάχνοντας να προστατευτούν από τον πόλεμο και είναι έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσουν. Θα μπορούσαν να είναι μια μεταφορά των σύγχρονων κολασμένων που σήμερα αποκαλούμε «λαθρομετανάστες».
Ξαναβρίσκοντας έτσι στην σημερινή μας πραγματικότητα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ιταλικής μάσκας το μόνο που μας μένει είναι να προσπαθήσουμε να θίξουμε τις σύγχρονες καταστάσεις με τον ίδιο οίστρο που έκανε τη μορφή αυτή του λαϊκού θεάτρου τόσο αγαπητή από το κοινό όλους αυτούς τους αιώνες.
Για τον Carlo Formigoni, το προνόμιο της ηλικίας (γεννήθηκε το 1933) συνίσταται στην ευκαιρία που είχε να μάθει την τέχνη του θεάτρου από μεγάλους μαέστρους, αρχικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 στο Λονδίνο, στο London Academy of Music and Dramatic Art που διηύθυνε ο Michael Mc Cowen και έπειτα στο Βερολίνο, στο θέατρο του Bertolt Brecht.
Η μαθητεία του σε αυτές τις σχολές, του επέτρεψαν να παντρέψει την τέχνη του ηθοποιού με την τέχνη της σκηνοθεσίας. Έχοντας αφομοιώσει τις πολύτιμες αυτές εμπειρίες, αφιερώθηκε στο σχολικό θέατρο, ιδρύοντας στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 στο Μιλάνο το Teatro del sole, στη δεκαετία του ’80 στο Μπάρι, το Teatro Kismet και αργότερα στη Φότζια, το Cerchio di Gesso, θίασοι που λειτουργούν με επιτυχία μέχρι σήμερα.
Ο Carlo Formigoni διατήρησε τη σχέση του με το ευρωπαϊκό θέατρο ανεβάζοντας γερμανόφωνες παραστάσεις κυρίως με το Renaissance Theater της Βιέννης.
Επίσης έχει σκηνοθετήσει την ελληνική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» (Ρουτζαντε 2004)
Σήμερα συνεργάζεται με το “Teatro le forche” και με άλλες ομάδες της Valle d’Itria (Απουλία) όπου ζει σήμερα.
Τα χρόνια της ανάπαυσης τα αφιερώνει με πολύ μεράκι στη θεατρική επιμόρφωση των παιδαγωγών και των δασκάλων.
Το TEATRO LE FORCHE γεννήθηκε στη Massafra (Taranto) με σκοπό να σπάσει η πολιτιστική απομόνωση, να ξαναδοθεί εμπιστοσύνη στους ντόπιους καλλιτέχνες, πάνω στην ανάγκη για επένδυση στον πολιτισμό της νότιας Ιταλίας με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, δομών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ειδικά εστιασμένο στις κοινωνικές προβληματικές, το Teatro le forche αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος τις επαγγελματικής δραστηριότητάς του σε αυτό το σκοπό οργανώνοντας παραστάσεις, συναντήσεις, σεμινάρια και θεατρικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια σε σχολεία και κοινωνικά κέντρα.
Η παραγωγή των παραστάσεων και η οργάνωση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων βασίζεται στη συνεργασία με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που μπορούν να εγγυηθούν ένα αποτέλεσμα υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Το Teatro le forche έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες, ομάδες και ιδρύματα στην Ιταλία αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Με την ελληνική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» έχει αρχίσει ένας κύκλος συνεργασίας από το 2004 που περιλαμβάνει σχέδια για μελλοντικές συμπαραγωγές σε θέατρο και σινεμά.
PROMO VIDEO