ΜΕΡΑ ΔΡΟΜΟΥ 2011: ΕΞΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

logo_carre_4

Μέρα Δρόμου Σάββατο 29/10/2011

Παγκόσμια μέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στο δημόσιο χώρο

Η Μέρα Δρόμου συνεχίζει το δρόμο της για 4η χρονιά, στοχεύοντας στη δυναμική ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει και θα υποστηρίζεται από τον δημόσιο χώρο. Σ’ αυτό τον δημόσιο χώρο θα ξημερώσει και φέτος η Μέρα Δρόμου, που προσκαλεί όλους εκείνους που διαλέγουν το δρόμο και τον δημόσιο χώρο ως πεδίο δράσης, αλλά και καλλιτέχνες που για πρώτη φορά επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο δρόμο, να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή πρωτοβουλία. Θέατρο, Χορός, Τσίρκο, Κούκλα, Εικαστικά, Μουσική, Ποίηση, Κινηματογράφος, Αρχιτεκτονική αλλά και κοινωνικές δράσεις, κάθε τέχνη και μορφή έκφρασης καλούνται να λειτουργήσουν ως αφορμή για συνεύρεση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο.

Από τις 11.00 π.μ. και μέχρι αργά το βράδυ η τέχνη έρχεται να συναντήσει τους πολίτες στο χώρο που δικαιωματικά τους ανήκει. Αν χωράμε όλοι σ’ αυτήν την πόλη, τότε σίγουρα οι δρόμοι της χωράνε όλες τις τέχνες μας!

Ανοιχτή Συζήτηση

Πέρα από τις καλλιτεχνικές δράσεις στον δημόσιο χώρο, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας της, φέτος η Μέρα Δρόμου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των αποδεκτών της όσο και των συμμετεχόντων γύρω από τις κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις της παρουσίας της Τέχνης στο δημόσιο χώρο. Προτείνει μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Τέχνη και Ελεύθερη Έκφραση στο Δημόσιο Χώρο”, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο …. Καφενείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Πώς γεννήθηκε η Mέρα Δρόμου

H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα “rue libre” (ελεύθερος δρόμος) ως μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Fédération des Arts de da Rue). Έχει πλέον καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο. Η Μέρα Δρόμου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, με πρωτοβουλία ελλήνων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, η οποία μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας, της αυτό-οργάνωσης και της συντροφικότητας συνεχίζει με το έργο της να αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο και της άμεσης προσβασιμότητας της Τέχνης.

Αν θέλετε να βγείτε στο δρόμο αλλά δεν ξέρετε με τι, η μέρα δρόμου φέτος προτείνει: Ας βγούμε μαζί! Όσοι κάνετε κέφι να λάβετε μέρος αλλά δεν έχετε κάποια δουλειά έτοιμη για να παρουσιάσετε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα θεάματα συνεργασίας.

Για πληροφορίες:

www.meradromou.blogspot.com

e-mail: meradromou@gmail.com

Comments are closed