ΛΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ (Ζευγάρι ανοιχτό ορθάνοιχτο)

ZEYGARI_POSTER

Σκηνοθεσία: Κίττυ Αρσένη, Μετάφραση: Άννα Βαρβαρέσου Τζόγια
Παράσταση για μπαράκια και ταβέρνες , Δεκέμβρης 1999 – Γενάρης 2000
διαβάστε την αφίσα-πρόγραμμα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Κίττυ Αρσένη
Μετάφραση: Άννα Βαρβαρέσου – Τζόγια
Χορογραφία: Leonardo Gomez
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γιούσεφ
Αφίσα: Βασίλης Παπαδάτος
Φωτογραφίες: Luca Kergosian – Γιάννης Γιούσεφ

Παίζουν:
Αυτός: Μαρίνος Μουζάκης
Αυτή: Τέσυ Τσιρίγγα
Άντρας: Αντρέας Πινότσης

Ευχαριστούμε:
Χρήστο Μακρή
Αλίκη Παναγή
Νίκο Χατζηαντωνίου
Ρένα Ραμούνδου
Βεϊσέλ

Πρεμιέρα: “Θρόνος Του Ξέρξη”, Πέραμα 27 Δεκεμβρίου 1999

Το Πειραματικό Εργαστήρι δημιουργήθηκε με σκοπό τη θεατρική έρευνα. Το “Λεύτερο Ζευγάρι” των Fo-Rame στάθηκε η αφορμή για να βρεθούμε και να δουλέψουμε. Την όλη προσπάθεια υποστήριξε η δασκάλα μας Κίττυ Αρσένη που δέχτηκε να μας σκηνοθετήσει. Σιγά σιγά όλα πήραν το δρόμο τους. Το Πειραματικό Εργαστήρι άρχισε να αποτελεί σημείο συνάντησης παλιών φίλων και γνωστών που με τη βοήθειά τους στήθηκε αυτή η πρώτη παράσταση.

Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο San-Giano στις 24 Μαρτίου 1926. Αφού τελείωσε τη σχολή καλών τεχνών άρχισε τη θεατρική του καριέρα σαν συνεργάτης σε επιθεωρήσεις για καμπαρέ και μικρά θέατρα.
Παντρεύεται την ηθοποιό Franca Rame κληρονόμο της νοοτροπίας των κινούμενων καλλιτεχνών των θεατρικών μπουλουκιών της οποίας μακρινοί πρόγονοι είναι οι τεχνίτες της Commedia dell’ arte.
Το 1970 ιδρύουν τη “Collectivo Theatrale La Commune” και αρχίζουν περιοδείες σε εργοστάσια, πάρκα, γυμναστήρια κλπ. Ο Fo έγραψε πάνω από 40 έργα, ανάμεσα στα πιο γνωστά ξεχωρίζουν
“Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού” 1974,
“Δεν Πληρώνω Δεν Πληρώνω” 1974.
Στην έντονη πολιτική φυσιογνωμία της Rame οφείλεται η συγγραφή και παρουσίαση μιας σειράς έργων όπου το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης και των σχέσεων άντρα – γυναίκας αναδεικνύεται στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού ρόλου.
Το 1983 γράφουν και ερμηνεύουν το “Λεύτερο Ζευγάρι” όπου η υποκρισία της σεξουαλικής απελευθέρωσης παρουσιάζεται λεπτομερώς.
Η δημοτικότητα του Fo είναι αρκετά μεγάλη ώστε το Φλεβάρη του 1975, λέγεται ότι θα προταθεί για νόμπελ. Τελικά όμως η βράβευσή του πραγματοποιείται στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του αιώνα μας.

TRAILER της παράστασης REMEDIA AMORIS:

Comments are closed