Άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή για την “ΤΣΙΡΙΑΔΑ ἔπος γελοῖον”.

Έπος γελοίον με κοινό σε εγρήγορση.
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ
12 ΚΕΦΑΛΟΣ
Το εύκολο είναι να κάνεις τον κόσμο να κλάψει για το άδικο. Ακόμα πιο εύκολο να τον κάνεις προς στιγμή να το ξεχάσει, με κωμικά ευρήματα που προφέρουν αβίαστο γέλιο. Το δύσκολο είναι να τονίζεις την αιώνια πάλη του δικαίου με το άδικο, μέσα από περιεκτικούς, σοβαρούς διαλόγους και με τη συνοδεία ξέφρενου μουσικού ρυθμού, χορού, τραγουδιού.

Να κρατάς τον θεατή σε εγρήγορση, έτοιμο να γελάσει, μα και να λάβει τα μηνύματα. Να ισορροπεί η παράσταση σε τεντωμένο σχοινί!

Η «Τσιριάδα, έπος γελοίον», εμπνευσμένη από την παράδοση των τροβαδούρων, το καταφέρνει. Η συμπαγής ομάδα των πέντε ηθοποιών (σε παρένθεση η επιπλέον συμβολή τους στην παράσταση), έχει δουλέψει πολύ σε αυτό το είδος: Παντελής Παντελόγλου (κείμενα και οργάνωση παραγωγής), Ντίνα Μαυρίδου (οργάνωση παραγωγής), Κώστας Σκύλος, Μαρίνος Μουζάκης (μουσική), Ελισσαίος Βλάχος (κείμενα, δραματουργική σύνθεση, σκηνοθεσία).

Τον Ελισσαίο Βλάχο τον γνώρισα νεαρό σκακιστή και θεατρόφιλο, μαθητή Λυκείου και αργότερα φοιτητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Ένα παιδί που απέπνεε ήθος!

Στη ζωή μας η πλάστιγγα των ενδιαφερόντων γέρνει προς κάποια μεριά, που συνήθως ξαφνιάζει τους γύρω μας, ίσως στεναχωρεί κάποιους πολύ δικούς μας. Ο Ελισσαίος αφοσιώθηκε με πάθος στο θέατρο!

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Τσιριτσάντσουλες» (http://tsiritsantsoules.gr/), η οποία εδώ και 15 χρόνια ξαφνιάζει, διασκεδάζει, προβληματίζει, απασχολεί, προσφέρει κάτι πραγματικά ποιοτικό.

Η τελευταία παράσταση της φθινοπωρινής περιοδείας είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου (Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου, Εξάρχεια). Σε έναν χώρο δημιουργίας, ανοιχτό σε πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις, όπου πρωταρχικό στόχο αποτελεί η επιμόρφωση ως προς την καλλιέργεια της γης. Παράλληλα λειτουργεί σαν τόπος παιχνιδιού και περιπάτου, συνεύρεσης και επικοινωνίας. Οργανώνονται μαθήματα και ανοιχτές συνελεύσεις, ενώ έχουν φιλοξενηθεί συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις.

Ιδανική σύζευξη μιας ποιοτικής παράστασης σε έναν δημιουργικό πνεύμονα, στην καρδιά της Αθήνας.

Οι «Τσιριτσάντσουλες» συνήθως παίζουν μπροστά σε ενημερωμένους θεατές, έτοιμους να απολαύσουν την παράσταση, να προβληματιστούν. Κάποιες φορές βρίσκονται σε ψυχρό περιβάλλον, πασχίζοντας να ακουμπήσουν ασυγκίνητους θεατές, απευθυνόμενοι σε αδιάφορο κόσμο.

Είχα την τύχη να δω την παράσταση «Τσιριάδα έπος γελοίον», ανάμεσα σε πολύ θερμό κοινό. Νέοι άνθρωποι, στην πλειονότητα, παρακολουθούσαν με προσοχή, με τις κεραίες έτοιμες να προσλάβουν κάθε μήνυμα, να διυλίσουν κάθε χλευαστική ατάκα, να εστιάσουν σε κάθε σιωπή. Με αυθόρμητο γέλιο, μα και έτοιμοι να κλάψουν, «ίσως γιατί καταλαβαίνουν πως η μάσκα του κωμικού είναι φτιαγμένη από τα συντρίμμια της αδικίας».

Σηκωμένοι στα δάχτυλα των ποδιών τους και με το χέρι τεντωμένο, μετά το τέλος της παράστασης, πασχίζουν να φθάσουν το καπέλο που περιφέρεται από τους ηθοποιούς και να ρίξουν τον οβολό τους. Το μοναδικό έσοδο είναι η προαιρετική συνεισφορά. Τη στιγμή που δίνουν το όποιο ποσόν, ασφαλώς από το υστέρημά τους, οι ενεργοί θεατές μετέχουν στην όλη προσπάθεια. Αυτή είναι η δική τους στιγμή!
kosmaskefalos@gmail.com

Διαβάστε το άρθρο εδώ:
avgi

Comments are closed