Πέρσες του Αισχύλου στην Κεφαλονιά

logo-kefalonitika-nea-final
Παρακολουθήσαμε εχθές το βράδυ την παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου από την θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες στο θεατράκι του Άλσους Καλλιθέας, στη Λακήθρα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της ομάδας Τραβέρσο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών θεατών.
Ο χώρος είναι πανέμορφος και το παρατημένο θεατράκι θα μπορούσε να φιλοξενεί παρόμοιες παραστάσεις πιο συχνά. Φτιαγμένο σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο, μέσα στα πεύκα, με ανεπανάληπτη θέα και καλή ακουστική το θέατρο μοιάζει ξεχασμένο ενώ θα μπορούσε να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Ας πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο δήμος κι ας σταματήσουν οι κάθε λογής πολέμαρχοι των ποδοσφαιρικών ομάδων να εκτονώνουν τη φαντασία τους σε συνθήματα του τύπου «Fuck PAO». Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, ας στήσουν κι αυτοί μια θεατρική παράσταση…
Οι Πέρσες του Αισχύλου
Οι “Πέρσες” είναι η αρχαιότερη τραγωδία που σώζεται ολόκληρη. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό αριστούργημα του Αισχύλου, ο οποίος έχοντας λάβει μέρος ο ίδιος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, επιλέγει να αφηγηθεί τα γεγονότα από την πλευρά των ηττημένων Περσών, παρά το γεγονός ότι το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία 7 χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων, για τους εορτασμούς της επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Το έργο διαδραματίζεται στα Σούσα, την πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας κατά την εποχή του Αισχύλου. Ο Ξέρξης, βασιλιάς της Περσίας, έχει εκστρατεύσει για να κατακτήσει την Ελλάδα, με έναν πολυάριθμο στρατό απ’ όλη την επικράτεια της Περσικής Αυτοκρατορίας. Στα Σούσα οι γέροντες Πέρσες περιμένουν νέα από την εκστρατεία εδώ και καιρό και η ανησυχία τους κορυφώνεται όταν η Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη και βασίλισσα, βλέπει ένα άσχημο όνειρο αλλά και έναν κακό οιωνό. Πραγματικά, τα νέα που καταφθάνουν λίγο αργότερα, περιγράφουν την τρομερή καταστροφή που υπέστη το ναυτικό των Περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και την άτακτη φυγή όλου του στρατού των Περσών. Τα δεινά του πολέμου που προκαλεί η ανθρώπινη αλαζονεία πέφτουν πάνω στην αυτοκρατορία και όλη η χώρα βυθίζεται στο πένθος…
Οι Τσιριτσάντσουλες
Η ομάδα Τσιριτσάντσουλες επέλεξε να δουλέψει πάνω σε μία νέα και εξαιρετική μετάφραση του έργου από την Λέλια Παντελόγλου και να ντύσει την παράσταση με πρωτότυπη, εξωτική και αρχαϊκή, ανατολίτικη μουσική, παιγμένη από τους ίδιους τους ηθοποιούς με παραδοσιακά όργανα. Επιπλέον, οι μάσκες που φορούσαν οι ηθοποιοί, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, ο χορός και το τραγούδι δημιούργησαν ένα αισθητικό σύνολο καλού λαϊκού θεάτρου.
Ο «Τσιριτσάντσουλες» δεν φοβήθηκαν το έργο, το προσάρμοσαν στο δικό τους ύφος και δυνατότητες και με ελάχιστα μέσα κέρδισαν τελικά το κοινό. Χωρίς σοβαροφάνεια, ακόμη και με χιούμορ (η διακωμώδηση του Ξέρξη προς το τέλος ήταν από τα καλύτερα σημεία της παράστασης) έβαλαν τη δική τους πινελιά.
Αυτό που κάνει η «άστεγη» θεατρική κολεκτίβα, να γυρίζει τους θεατρικούς χώρους (και όχι μόνο) εντός και εκτός Αθηνών φέρνοντας το καλό θέατρο κοντά στον κόσμο, με… επίσημους χορηγούς μόνο τους θεατές μοιάζει σαν το ανεκπλήρωτο όνειρο κάθε ηθοποιού, σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Οι ίδιοι παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που κάνουν:
Oι Τσιριτσάντσουλες δεν είναι μια ομάδα. Είναι φιλοσοφία ζωής. Είναι τρόπος επιβίωσης, δημιουργίας, επικοινωνίας ή ακόμα και φυγής. Είναι τρόπος αντίστασης και καταγγελίας. Mε άλλα λόγια είναι ένας αυτοοργανωμένος χωροχρόνος, στον οποίο συναντιόμαστε διάφοροι περιφερόμενοι καλλιτέχνες, τρελοί ή φρόνιμοι.
Σήμερα στη Σάμη
Η παράσταση επαναλαμβάνεται απόψε το βράδυ στη Σάμη (στο Δημοτικό Σχολείο). Καλό είναι να στηρίζουμε τέτοιες μικρές θεατρικές ομάδες – δεν υπάρχει εισιτήριο, ο κάθε θεατής προσφέρει το αντίτιμο που επιθυμεί μετά το τέλος της παράστασης.
Παίζουν:
Ηλίας Φαχίδης, Ντίνα Μαυρίδου, Κώστας Σκύλος, Μαρίνος Μουζάκης
Συντελεστές:
Μετάφραση: Λέλια Παντελόγλου
Σκηνοθεσία – μουσική: Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνικά – κοστούμια – μάσκες – φιγούρες: Μαρία Μαρκοπούλου, Χριστίνα Χριστοδούλου
Οργάνωση παραγωγής:Ηρώ Κατσιφλώρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου
Κατασκευές: Κώστας Βαλατσός
http://www.tsiritsantsoules.gr/el/our-news/15-nea/208-perses

το άρθρο και φωτορεπορτάζ εδώ

Comments are closed